MENTALMED
Pszichoterápiás Rendelés
A gyógyító hipnózis

Mint tudjuk a hipnózis alapelemei – szuggesztiókkal történő gyógyítás, fájdalomcsillapítás - több évezredes múltra nyúlnak vissza, amelyekről már az egyiptomi papirusztekercseken is olvashattunk.
A szuggesztió, a transz és az eksztázis mindig is része volt valamennyi nép gyógyító rítusainak.
A különböző korszakok, társadalmak és kultúrák kialakították maguknak a szuggesztiókra épülő gyógyító eljárásaikat, de több évezrednek kellett eltelnie, amíg a ”varázsló” technikáktól eljutottunk a mai értelemben vett tudományosan is megalapozott hipnoterápiáig.

Túl a misztikumon és a cirkuszi produkciókon mi is valójában a mai értelemben vett orvosi, gyógyító hipnózis?

Hipnoid állapotot mindenki átélhetett már a hétköznapi életben: ilyen az amikor színházban vagy a moziban ülve úgy érezzük, hogy megszűnik a külvilág és mintha nem nézői hanem szereplői lennénk az eseményeknek. Hasonló élményt jelent az intim együttlétek során az orgazmus is, amely kiragad a mindennapi valóságból éppúgy, mint amikor belefeledkezünk egy táncba. Ilyen különleges tudatállapot a hipnózis is, amely során a gondolkodás, az érzékelés, a képzelet és az észlelés elszakad a külvilágtól és a belső világra koncentrálódik. Ezt az állapotot létrehozhatjuk ingerek beszűkítésével, relaxációs technikákkal vagy ellenkezőleg, ingerek fokozásával, aktív –éber hipnózissal ( ez utóbbi prof. dr. Bányai Éva nevéhez fűződik ) .
A hipnózis egy olyan módosult tudatállapot, amelyben a hipnotizőr szuggesztióinak hatására az elfojtott vagy elfelejtett emlékek, élmények kisebb-nagyobb mértékben hozzáférhetővé válnak. Éber állapotban az agy erős kontrollt gyakorol, de ez a kontroll a beszűkített tudatállapotban gyengül, a gátlások oldódnak, a páciens többet tár fel önmagából, a belső világából. A személy nyitottabbá válik, fokozódik a képzeleti tevékenység, az érzelmek jobban mobilizálhatók, csökken a valóságvizsgálat és a páciens elfogadja a terapeuta utasításait. Az elfogadás persze azért nem korlátlan, és a hipnotizált ebben a módosult tudatállapotban sincs kiszolgáltatott helyzetben és nem veszíti el kontrollját önmaga felett. Ez azt jelenti, hogy csak olyan szuggesztiót hajt végre, amely morális nézetével, erkölcsi felfogásával összeegyeztethető.

A hipnózis objektivizálható

Módosult tudatállapotban nem csupán szubjektív élményekről és magatartásváltozásokról van szó, hanem a kutatási eredmények egyértelműen bizonyították, hogy hipnózisban fiziológiai, idegrendszeri változások jönnek létre. A szuggesztió által létrehozott változásokat EEG, bőrellenállás-mérés, agyi képalkotó eljárások (MRI, PET) segítségével igazolni lehet mind a klasszikus relaxációs, mind az aktív-éber hipnózisban. Ez utóbbit élsportolók teljesítményfokozására használjuk, amely a műszeres vizsgálatokon túlmenően percekben, másodpercekben és az elért sikerben is mérhető.

Indikációs területek

A módszer nem tekinthető mindig és minden esetben hatásos gyógymódnak, de térhódítása minden kétséget kizáró. A hipnoterápiára a páciensnek motiváltnak kell lennie és jó, ha legalább közepesen mértékben fogékony a hipnózisra.
A hipnózis önmagában is és más terápiás módszerekkel kombinálva is nagyon sok betegség gyógyításában hatékonyan alkalmazható.
A modern orvoslásban a hipnoterápia indikációs területe egyre szélesebb terület foglal magába. A következő betegségekben nagyon jól hasznosítható: különböző neurotikus kórképek, –szorongások, fóbiák, depresszió -- , pszichoszomatikus kórképek,-- légzőszervi problémák, - emésztőrendszeri rendellenesség, allergiák, bőrbetegségek, magas vérnyomás stb…-- viselkedéses és szokás-problémák-- étkezési zavarok, dohányzás, alvászavar. Hatékonyan alkalmazzák fájdalomcsillapításra, szülészetben, onkológiában, fog-és szájsebészetben egyaránt.
Természetesen vannak ezen terápiás formának ellenjavallatai is. Azokban az esetekben amikor a
páciens nem motivált a hipnózisra, ha mentális problémák merülnek fel, illetve ha pszichózis akut fázisában van, akkor a hipnoterápia nem alkalmazható.

Hipnotizálhatóság (hipnábilitás)

A hipnózisra való képesség rendkívül különböző. Kevés kivétellel, de valamilyen mértékben szinte mindenki fogékony a hipnózisra. Az emberek körülbelül hatvan százaléka közepesen , húsz százaléka az átlagnál erősebben, húsz százaléka pedig gyengébben hipnábilis. A terápia hatékonyságát a páciens hipnózis iránti fogékonysága befolyásolhatja.

Reinkarnáció vagy törölt emlékek?

Az elmúlt egy-másfél évtizedben többször hallunk az úgynevezett reinkarnációs hipnózisról, amelyben a hipnotizőr a páciensét az ”előző életébe repíti” . Az igazolt tény, hogy az ember a korábbi, régen elfelejtett élményeit egészen a születés pillanatáig hipnózisban fel tudja idézni. A reinkarnációs – előző életekbe visszavezető – hipnózis létére azonban nincs semmilyen konkrét bizonyíték. Szakemberek vizsgálták a jelenséget és arra a következtetésre jutottak, hogy a pácienseknek az ”előző életeikből” megjelenő víziójuk nem más, mint a kora gyermek- vagy a fiatalkorból felszínre törő, a tudatból törölt emlékképek megjelenései valós vagy a tudatalatti által színezett formában.
Egy férfi a reinkarnációs hipnózisban kínaiul beszélt és azt állította, mandarin volt több évszázaddal korábban. A későbbi elemzésekből azonban kiderült, hogy kisgyermekként New Yorkban a kínai negyedben lakott, ahol a lakás falain egész nap a szomszédos kínai család életének beszélgetései hallatszottak. Az így megtanult kínai szavakat az emlékezete a későbbiek során törölte, majd a hipnózis során ezek kerültek a felszínre .


Gyógyhatás és kártékonyság

A hipnózissal végzett terápia képzett, szakavatott kezekben gyógyító hatású lehet, de az önmagát hipnotizőrnek kikiáltott személy kezében bajt is okozhat. A gyengébb pszichével rendelkező és pszichés betegségre hajlamos ember a képzetlen, laikus, szakmai tudás nélkül végzett hipnózis hatására sajnos megbetegedhet. A hipnózis során olyan élmények és emlékek kerülhetnek felszínre, amelyeket ha nem megfelelő módón oldanak fel, akkor az esetleg komoly megrázkódtatást jelenthet.
A csoportos hipnózis során sincs mindig lehetőség arra, hogy a tudat-közelbe került régen elfeledett rossz emlékek feldolgozásra kerüljenek, amelyeknek a súlyával utána már képtelen lesz megbirkózni a páciens.
Hazánkban hipnoterápiát csak és kizárólag orvos, fogorvos és pszichológus diplomával rendelkező személy végezhet. Itthon ezt a technikát körülbelül négyszáz fent említett személy tanulta meg és hatékonyan alkalmazza.
A képzett szakember kezében a hipnózis, mint terápiás módszer nemcsak abszolút veszélytelen, hanem egyértelműen alkalmas a betegségek okainak feltárására, gyógyítására és a tünetek csökkentésére, megszüntetésére.

Hazánkban a képzést akkreditált, hivatalos szakmai képzőhelyek ( Magyar Hipnózis Egyesület –(MHE) és Integratív Pszichoterápiás Egyesület ) végzik. Ez egyben garanciát jelent arra, hogy az itt képesítést kapott kollegák tudományosan megalapozott, szakszerűen felkészített szakemberek, akik a szakma etikai szabályait betartva végzik a hipnózissal történő kezelést.


D. Puskás Katalin
klinikai pszichológus, hipnoteraputa
MHE Kommunikációs Igazgató